InstagramYouTube

Kövess a közösségi médián 

Instagram:@ujanyaszuletik, 

Youtube: GoldenTearsTherapy

Praktikus tippek az anyai bűntudat kezelésére!

5-15-2023

Az anyai bűntudat természetes érzés, amely sok anyát érint. Előfordulhat, hogy úgy érzi, nem tesz meg mindent a gyermekéért, vagy hogy hibákat követ el az anyai szerepében. Az anyaság kihívásokkal teli és összetett feladat, és a bűntudatnak lehetnek olyan kiváltó okai, amelyeket érdemes megvizsgálni és kezelni. Íme néhány javaslat arra, hogyan kezelheti az anyai bűntudatot:


Hogyan éljük túl a szülés utáni időszakot?!

5-11-2022

Olyan az anyaság, mint amire számítottál? Ha nem, üdvözöllek a klubban. Nem vagy egyedül!

Mindenki azt várja, hogy ragyogó, boldog anya légy, de ha nem illesz bele pontosan ebbe a képbe, akkor a társadalom, a barátok, sőt még a családtagok is esetleg azt mondják, hogy ez a te hibád, és valami nincs rendben veled.

Mindannyian másként éljük meg az anyaság küzdelmeit, és ezek mindegyike valós élmény, legyen az bármi is.

Kimerültnek és ingerlékenynek érezheted magad. Sokszor olyan, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnél! Nehezen alakul ki a babáddal való kötődés. Elveszettnek, összezavarodottnak és szomorúnak érzed magad. Időnként ijesztő gondolataid vannak a kisbabáddal kapcsolatban. Félsz kimondani, hogy néha nem is olyan jó szülőnek lenni.

Szülés után mi, a társadalom, a barátok, a család, és Te is hajlamos vagy megfeledkezni a mentális egészséged fontosságáról. Ez olyasvalami, amire talán nem is gondolsz, vagy nem akarsz gondolni.

Gyakran mondom az anyuka klienseimnek, hogy a szülés utáni depresszió és szorongás a „legalattomosabb” és leginkább megbélyegzett mentális betegség. Alattomos, mert a perinatális időszakban (terhesség alatti és a szülés után első év időszaka) bármikor jelentkezhet, és a bűntudat időről időre, akár sok év múlva is előjöhet.

A nők körülbelül 20%-ánál alakul ki szülés utáni depresszió (és sokuk szorongást is megtapasztal). Gondolj 7 anyuka barátodra, egyikük biztosan küszködik, szülés utáni depresszióval, talán csendben, szégyelli, mert fél az ítélkező kommentektől. Lehet, hogy épp te vagy az?!

Szóval mit tehetsz, hogy „túléld” a szülés utáni időszakot?!

A tervezés és a felkészülés kulcsfontosságú, amikor a negyedik trimeszterben vagy.

Csakúgy, mint a szülési terv elkészítése, a szülés utáni terv is fontos tényező és rengeteget segíthet Neked és családodnak a szülés utáni első néhány hónapban. Ez a terv segíthet megelőzni vagy csökkenteni a szülés utáni időszak érzelmi és mentális kihívásait.

Fizikai egészség

Amikor a lelki egészségedről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fizikai egészségedet. Az alváshiány a szülés utáni hangulatzavarok fő kockázata. Ki fog neked éjjel segíteni, a párod, barátod, éjszakai nővér? Milyen zene segít ellazulni?

Az szülés előtt bizonyos ételeket elkészíthetsz és lefagyaszthatsz, meglátod, hogy ez teljesen megváltoztatja az egész játékot. Mi a kedvenc lefagyasztható ételed? Kérd meg a barátaidat, hogy hozzanak neked főtt ételt! Az ételkiszállitó ajándékkártyák jobb babaváró ajándékok, mint még egy sárga kistakaró.


Miért fontos a testmozgás? Nem azért, hogy a terhesség előtti testalkatod visszanyerd rögtön, az biztos. Nemrég szültél. Teljesen normális, ha másképp nézel ki és másképp érzed magad a testedben. A testmozgás fontos a mentális egészséged szempontjából. Nyújtózkodjál a nyitott ablak előtt, és vegyél néhány mély lélegzetet, hogy lelassítsd a száguldó gondolataidat. Mit szólnál egy könnyű sétára a háztömb körül a babával vagy nélküle?

Szociális, társasági egészség

A társasági élet ápolása, a szeretteiddel való kapcsolatod javíthatja a hangulatod. És azzal sincs baj, ha nem állsz készen a szexre szülés után. A legtöbb anyuka így érzi magát 2 hónappal (vagy még utána is) a szülés után. Az intimitás azt is jelentheti, hogy kézen fogva sétáltok, vagy napi 5 percet csak egymásra fókuszáltok, randevúzások helyett közös ebédet szervezhettek. Kialvatlan vagy, az utolsó dolog, amire van energiád, hogy késő esti randikra járj. Jelölj ki egy olyan személyt,barátot, rokont, akivel biztonságban megoszthatod gondolataidat és érzéseidet, ez lehet persze egy terapeuta is.

A határok meghúzása nehéz, de a szülés utáni időszakban MINDENnél fontosabb lehet. Jogod van eldönteni, hogy ki és mikor látogathatja meg a babád.

Nem tudsz mindent egyedül csinálni….és nem is kell! A segítségkérés nem azt jelenti, hogy gyenge vagy, hanem azt, hogy erős akarsz maradni. Legyél konkrét, specifikus abban, hogy mire van szükséged, mik az igényeid, és fogadj el segítséget, még akkor is, ha valaki rosszul teszi fel a pelenkát a kisbabádra.

Érzelmi és lelki egészség

Szánj időt arra, hogy beazonositsd, hogy milyen okok váltják ki a szorongást, vagy szomorúságot! A trigger mindenkinél más lehet. Lehet rendetlenség, hangos zajok, családtagok, a kommunikáció hiánya, túl sok látogató, elszigeteltség, nem elegendő táplálékbevitel, dehidratáltság, évfordulók, rossz idő, alváshiány, bezárkózás a négy fal közé stb. Fontos erre időt szánni, és írj le annyi triggert, amennyit csak tudsz.

Azokat a dolgokat is be kell azonositani, amelyektől nyugodtnak és békésnek érzed magad. Például a háziállataid, egy megbízható személy, a pszichoterapeutád vagy coachod, egy jó sírás, egy kis szünet a babától, kreatív tevékenység, meditáció, sétálás, pihenés, a kedvenc tv műsorod stb…folytasd a listát.

A szülés utáni időszakra való felkészüléssel jobban megismerheted Önmagad, az igényeidet és kapcsolataidat is. Tudni fogod, hogy mikor van szükséged segítségre, és hogy ezt kitől kérd. Ez nem csak neked, mint újdonsült anyukának lesz hasznos, hanem a kisbabádnak és családodnak is.

Úgy gondolom, hogy minden új szülőnek szüksége van egy pszichoterapeutára vagy coachra. Nem kell klinikai diagnózisodnak lenni ahhoz, hogy szakemberhez fordulj. A legtöbb szülő túlterheltnek, szomorúnak, összezavarodottnak érzi magát az életének ebben a vadonatúj szakaszában. A terápiára járás felszabadító élmény lehet. Meghallgatnak és megértenek egy biztonságos, ítélkezéstől mentes terápiás környezetben, ahol szabadon kifejezheted Ömagad. Ez egy szent idő, hetente egyszer, egy óra, csak NEKED!


Amikor szülő leszel, úgy érzed, elveszíted egy részed. A felkészülés és a mentális egészségedről való gondoskodás segíthet újra felfedezni új-régi énedet az anyaságban.